Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Ouderen vaak het slachtoffer van babbeltrucs

Datum: 26 september 2013
Bron: De Groene Venen

“Mevrouw of meneer mag ik een glaasje water?” Met name ouderen, die nog uit de tijd stammen dat het geluk nog heel gewoon was en de gemoedelijkheid de overhand vierde, hoeven daar niet lang over na te denken. Die pakken een glas en lopen naar de kraan. Het kan zo maar voorkomen dat de vraagsteller niet alleen is. Een handlanger doorzoekt snel de woning en pikt waardevolle spullen mee. Achteraf blijkt dan dat het leed inmiddels is geschied.

Hoofdagent Peter Smit is in het Mijdrechtse belast met de leiding van een project dat dit soort zaken onder aandacht van het publiek wil gaan brengen. Dat is ook nodig. Steeds meer worden mensen slachtoffer in eigen huis. Het geboefte dat hierbij goed garen spint, bestaat vaak uit groepjes die regionaal opereren. Ze trekken van plaats naar plaats en beroven vaak oudere mensen op lafhartige wijze van hun dierbare spulletjes. “Mensen zijn vaak te goed van vertrouwen,” vertelt Smit. “Jammer, want de criminelen waar het hier om gaat, zijn nietsontziend en maken gebruik van babbels die de argeloze aanhoorder op het verkeerde spoor zetten. Op zich niet zo vreemd, want als je zelf goed van vertrouwen bent ga je er niet van uit dat de ander verkeerde bedoelingen heeft. Ons advies is dan ook om gezond wantrouwend te zijn. Verwacht u niemand of staat er iemand met een vreemde vraag voor de deur? Laat deze dan niet direct in uw woning. Maak bijvoorbeeld afspraken met familie en bekenden die langskomen. U kunt ook een kierstandhouder installeren of een spionnetje in de deur. Op die wijze heeft de onbekende niet direct toegang tot uw woning. Dit zijn kleine aanpassingen die u een hoop narigheid kunnen besparen. Ook kunt u door een gesloten deur vragen wie er voor uw deur staat en wat hij of zij komt doen. Maar laat u zich vooral niet verrassen door een zielig verhaal. Vertrouwt u het niet, bel dan. Bij spoed of heterdaad altijd 112 bellen, anders 0900-8844.

Wordt u op straat aangesproken, bijvoorbeeld om de weg te vragen, wees dan ook verstandig, stop uw portemonnee goed weg.

Binnenkort worden er informatiebijeenkomsten gehouden in de Rondeveense verzorgingstehuizen. Daar vertelt de politie waar u op moet letten en hoe u zelf zaken kunt voorkomen. Dat is eenvoudiger dan u denkt. De politie wil in samenwerking met de gemeente graag samen met u deze vorm van criminaliteit een halt toe roepen.

De politie heeft waardevolle preventietips verzameld op www.politie.nl/onderwerpen/babbeltruc.html

Deze info zal onder andere aan bod komen bij de clinics in de verzorgingstehuizen.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34



Family Mijdrecht

Hoofdagent Peter SmitHoofdagent Peter Smit

Terug

Family Mijdrecht